Liefde voor de visgraatvloer

Een vloer die al sinds jaar en dag meegaat is de visgraatvloer. Je houdt ervan of niet, maar bij velen is ‘ie toch wel zeer geliefd onder de voeten. Deze oorspronkelijk klassieke legstijl heeft de afgelopen jaren een enorme terugkeer gemaakt in de interieurbranche. Hij past in vrijwel elke interieurstijl én is tegenwoordig ook voor een leuk bedrag te realiseren in je eigen stekkie.


De visgraatvloer zoals je die kent, gaat terug tot de zestiende (!) eeuw. Een behoorlijke tijd dus. Waar deze in het vroegere tijdperk met name luxe en weelde moest uitstralen, is dat nu wel anders. Al mag je er nu natuurlijk ook nog steeds mee pronken. In het begin zag je de visgraat voornamelijk in ruimtes waar de gasten werden ontvangen. Ook dat is veranderd, want de meeste mensen willen over de gehele begane grond - of in ieder geval in de woonkamer, keuken en/of hal - hetzelfde vloertype.


Net echt

Met de huidige technieken kun je een visgraatvloer van Vinyl, Flex PVC of laminaat nauwelijks onderscheiden van een echte houten variant. Door gebruik te maken van deze doorgaans goedkopere materialen is deze legstijl tegelijkertijd een stuk toegankelijker geworden voor menig huishouden.


Bij Tapijtcentrum Nederland kun je kiezen uit diverse visgraat motieven, welke ze leggen in Vinyl, Flex PVC of laminaat. Deze beschikken alle drie over een zeer realistische houtnerf, zodat je zeker kunt pronken met je kersverse vloer. Dat wil overigens niet zeggen dat je per se voor deze materialen moet kiezen, want je bepaalt natuurlijk zelf of je alsnog voor een échte houten vloer gaat.


Voor- en nadelen

Je bent eruit dat je een visgraatvloer wil, maar voor welke materiaalsoort ga je vervolgens? Ieder type heeft vanzelfsprekend verschillende eigenschappen. Flex PVC en vinyl worden vaak door elkaar gehaald. Begrijpelijk, want ze hebben sterke overeenkomsten. Beide varianten bestaan uit meerdere lagen en dat is precies waar het verschil zit. De onderste laag van vinyl heeft een verende eigenschap, waardoor deze zachter aanvoelt en goed dempt.


Flex PVC is ten opzichte van vinyl steviger en robuuster van aard, waardoor deze iets kostbaarder in aanschaf is. Datzelfde geldt voor laminaat. Bovendien zijn de Flex PVC én laminaatvloeren voorzien van een register embossing afwerking. Dit is een techniek waarmee de toplaag wordt behandeld en deze daardoor een levendige look en feel krijgt. En dat mag je letterlijk nemen, want de gegeven structuur is echt voelbaar. Wellicht een interessant gegeven wanneer je in eerste instantie op zoek was naar een echte houten vloer. Wat voor vloer heb jij in je woning liggen?


Likes

Comments